Frk. Fest

Sådan får du påskeliljerne til at holde længere
01.04.2023

Så kom påsken og med den de første solstråler, det får forårs blomsterne til at titte frem, noget jeg virkelig har set frem til. Det klør helt i mine fingere for at komme ud i haven og få lidt jord under neglene. Jeg er så heldig at jeg i min kolonihave har påskeliljer, og dem skal jeg selvfølgelig have ind på bordet til vores påskefrokost.

Har du ikke have kan de købes i alle blomster butikker og supermakeder. Her findes i ofte i bunder hvor de er i en hvilende tilstand. Først når de får varme og vand vil de springe ud.  Men hvordan får jeg dem til at holde længere, jo se her....

 

1: Blomsterne skal sættes i lunken vand, men inden da skal stænglerne klippes lidt skævt.

2: Fjern de blade, som falder ned i vandt, når blomsterne springer ud. Bladene får vandet til at rådne. 

3: Stil ikke blomsterne for tæt på dine frugter. Frugt udskiller nemlig ethylen, når frugten modner og det kan gøre blomsernes levetid kortere. Og vi vil jo gerne nyde dem så længe som muligt.

4: Påskeliljerne må ikke stå sammen med andre blomster, vi bliver tit fristet til at sætte dem sammen med tulipaner. Men liljerne udskiller et stof i vandet som er giftigt for andre planter.

Fakta om påskeliljen
 
  • Hele påskeliljen er giftig.
  • Bliver omkring 20-50 cm høj.
  • Har en lysegul topblomst med en citrongul trompetlignende krone.
  • Flerårig plante, der kan plantes i haven, når blomstringen er færdig.
  • Tilhører Narcissus-slægten, der indeholder 50 forskellige arter
  • Påskeliljer i haven blomstrer fra februar til maj.
  • Er oprindelig fra midelhavsområdet

Giftig for hunde og katte

Påskeliljen udskiller en svagt hvidlig saft, hvis du skærer hul på stænglen, ligesom der kan komme lidt saft ud, hvis du knækker et blad eller hiver et blad af blomsterhovedet.

Hunde og katte kan få problemer med balancen, hvis de spiser påskeliljer. På samme måde kan påskeliljen skabe irritation i maven og tarmene, medføre savlen og give opkast eller diarre, hvis de spiser af planten. Det skyldes stofferne lycorin og galanthamin, der begge har en effekt på de signalstoffer, nervecellerne bruger. 

Løget er giftigst, og 5-15 gram blomsterløg kan give alvorlige forgiftningssymptomer og være livstruende for de små dyr. Spiser din hund eller kat af bladene eller blomsten, skal der lidt mere til.

Børn kan også få opkast eller diarée, hvis de tygger i bladene fra en påskelilje. 

 

Påskeliljens historie

Allerede i det 16. århundrede blev påskeliljer dyrket her i de nordiske lande, og derfra er udvalget af forskellige sorter kun steget. I dag er der et stort udvalg af påskeliljer, både hvad angår farve og form. Det anslås, at der er næsten 6.000 forskellige påskeliljesorter i dag.

Man kunne tro, at denne gule skønhed fik sit latinske navn fra den selvretfærdige gud i græsk mytologi, men det er ikke tilfældet. I stedet er det fra den græske narke, der betyder anæstesi eller lammelse, noget der kommer af det faktum, at afkog fra påskeliljen tidligere blev brugt til at skabe beroligende og lammende virkninger til medicinske formål.

I påskeliljens løg findes bl.a. det giftige stof lycorcine, som påvirker hjertet og nervesystemet.

Rigitg god påske

Solstråle hilsner fra

Jette Endrup

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar


Copyright Frk fest
Webshop fra e-hjemmeside.dk